Novinky
Mladí manželé se rozhodli do své kuchyně pořídit dva pomocníky, už dříve totiž slyšeli o úžasných japonských nožích a tak se odhodlali k jejich koupi.
V této recenzi naleznete pohled dvou odlišných světů, muže a ženy, Marsu a Venuše, Adama a Evi, prostě ať si každý najde v těchto dvou různých pohledech užitečné informace, až budete uvažovat o inovaci Vašich kuchyňských nožů.
Před nákupem jsme se shodli v tom, že by bylo fajn mít jeden pořádný nůž pro velké krájení a jednoho šikovného a obratného menšího pomocníka.
Po několika měsících intenzivního používání si nyní můžete přečíst jejich zkušenosti s těmito noži.
Kanetsune Petty KC-707
Jeho postřehy:
Nože Petty mají menší velikost, využívají se na drobnější kuchyřské práce, vyznačují se extrémní ostrostí se kterou provedete skutečně přesné řezy.
Čepel nože je vyrobena z prémiové třídy japonské vysoce uhlíkové oceli NKC32, která podává vyníkající řezný výkon. Tvrdost této oceli se pohybuje mezi 59-60 HRC.
KC-707 Petty má čepel dlouhou 120 mm, tlustou 1,2 mm, full tangové konstrukce a váží 70 g.
Japonská uhlíková ocel potřebuje také péči, kterou jí japonští kuchaři běžně poskytují po celou dobu, kdy jej mají v rukách, aby vydržela ostrostí i esteticky stále 100%.
Japonský kuchař svůj nůž neustále utírá do utěrky, kterou má stále u pasu a po použití nůž ošetří jedlým, nejlépe kaméliovým olejem.
Rukojeť nože byla vyrobena z černého vrstveného dřeva.
Vždy když nůž Petty držím v ruce, ihned pocítím při každém řezu jeho úžasnou ostrost, takový hbitý nůž když jednou použijete, už se nechcete nikdy vracet ke klasickým nerezovým nožům.
Její postřehy:
Za mě se stal můj úžasný Petty perfektním pomocníkem v kuchyni, hlavně na krájení zeleniny. Příjemně i pohodlně mi padne do ruky. Lehce a precizně se zakrojí třeba i do měkkého rajčete, aniž by se pod tlakem nože deformovalo, nebo vytekla veškerá šťáva, jako jsem byla bohužel zvyklá u našich starších nožů.
Také výbornou zkušenost mám i s krájením cibulky, která se mi při zpracování už kupodivu nerozpadá, protože nůž projede plodem jako ostrá a tenká břitva.
Petty mi dělá spolehlivého společníka při přípravě zeleniny bez stresu a nervových zkratů, které mi občas obyčejný nerezový nůž přivodil a oproti tomuto japonskému parťákovi působil jako lopata než ostrý nůž.
XIN Cutlery Chef knife 304Cu Red 210 mm XC102
Jeho postřehy:
Kiritsuke je univerzální nůž, určený pro přípravu tradiční japonské kuchyně, svými rozměry, tvarem čepele a špičkou připomínající meč, se stal v Japonsku velmi oblíbený při porcování a přípravě Sashimi, kdy se špička nože zapíchne do ryby a jednoduše ji rozřízne.
Kuchyňský nůž XIN Cutlery Chef knife 304Cu Red 210 mm XC102 má řezné jádro z velmi tvrdé práškové oceli, kalené na 61-62 HRC v kombinaci Sanmai s jedinečnou potravinářskou antibakteriální nerezovou ocelí 304Cu.
Tato ocel snese i ostřejší úhel než zvolil výrobce, jak jsem brzy zjistil po přebroušení na mém systému KMFS, kdy jsem noži dal ostřejší úhel obvyklý pro japonské nože a to cca 17 stupňů.
21 cm dlouhá čepel s širokým tvarem připomínajícím nože Nakiri a extrémně nápadnou špičkou si zaslouží pozornost každého, kdo upřednostňuje v kuchyni čistotu, ostrost a komfortní pocit při vaření, kterou zajisťuje i velmi příjemná rukojeť, vyrobená z vysoce kvalitního materiálu G10.
S tloušťkou čepele 2,3 mm a váhou 208 g a svými rozměry nůž nabízí uživateli robustní šéfkuchařský nůž.
Při troše trpělivosti si na nezvyklý tvar nože uživatel brzy zvykne a úžasně ostrou špičkou nakrájí cokoliv na velmi drobné kousky, široké čepeli zase neodolá ani větší kus masa nebo třeba hlávka čínského zelí.
Její postřehy:
Tento nůž mě zaujal svým nápaditým balením, byl totiž velmi pečlivě uložen v luxusní bílé krabičce se zlatými nápisy.
Krabička u mě budila spíše dojem drahého šperku než pomocníka do kuchyně.
Na první pohled jsem byla uhranuta oku lahodícím vzhledem a poutavým designem, takže jsem neodolala a ihned si nůž osahala. Skvělé vyvážení a v ruce příjemný kulatý tvar rukojeti s originálním náběhem víceúhelníkového tvaru se drží až překvapivě pohodlně.
Po pravdě práce s tímto velkým nožem jsem se zprvu trošku bála, ale bylo pro mě velmi milým překvapením, že manipulace s ním jde jako po másle a to doslova.
Čepel pro mě až děsivá svým rozměrem a tvarem se v akci ukázala jako skvělý pomocník, kdy jsem měla pocit samuraje z akčních filmů i když jsme jen krájela kuřecí prsíčka.
Osvědčil se mi jak při porcování masa na řízky tak ke krájení velmi tenkých plátků čerstvého chleba, kdy ostří projelo křupavou kůrkou a měkký, pórovitý vnitřek chleba zůstal v řezu bez borcení a deformace, takže výsledný krajíc byl rovný jako když střelí.
Slovo závěrem obou:
Na tyto nože nedáme dopustit, to co jsme dříve používali se k nim nemůže ani omylem postavit. Ulehčují nám práci a vaření se tak stalo znovu zábavou, kdy krájení už není utrpení, ale naopak radostí z precizních řezů a pro manželku i dobrodružstvím, které ji udrží v kuchyni s úsměvem na tváři a dobrou náladou.
Nože lze zakoupit zde:
KC-707: https://www.kuchynske-noze.cz/kanetsune-petty-120mm-w-plywood-handle-kc-707/
XIN Cutlery Chef knife 304Cu Red 210 mm XC102: https://www.kuchynske-noze.cz/xin-cutlery-chef-knife-304cu-red-210mm/