Nakiri
Nejprodávanější
Nakiri patří do skupiny japonských nožů pro zpracování zeleniny. Nůž je tenký, ne však příliš náchylný a vhodný pro řezání až na prkénko bez nutnosti vodorovného tahu nebo zatlačení. Jeho tenkost ho předurčuje pro krájení a sekání zeleniny, ale ne pro osekávání kostí čí jiných tvrdých potravin. Podobný nožům usuba, je ale jednodušší na ostření, výbrus je totiž oboustranný.
Nakiri nůž s rovnou čepelí a chybějící špičkou, který je oblíbený v celém Japonsku a používají ho hlavně domácí kuchaři k rychlému a účinnému krájení, porcování a přesného drobného krájení zeleniny a ovoce. Oboustranně broušený nůž je oblíbený také u vegetariánů. Pokud chcete ještě ostřejší variantu, sáhnete po noži Usuba, se stejným provedením, pouze však s jednostranným brusem, který je ještě ostřejší. Oba nože jsou velice lehké, tenké, ostré a velmi vhodné pro porcování zeleniny a ovoce. Tím, že tyto nože mají vysokou čepel, poskytují dostatek prostoru pro klouby ruky při krájení na prkénku.