KMFS Rival-praktická recenze uživatele

To máte tak, koupíte si super nůž do kuchyně. Pár týdnů je naprosto ostrý, ale pak začne tak nějak řezat méně a méně, protože používáním se otupí. A nejen kuchyňský, ale ten používáme nejvíce, viďte. Na něm je to vidět nejvíce. Ocílkou sice ostří narovnáme, ale bohužel tím nůž neostříme.
 

K napravení ostrosti nože můžeme použít několik způsobů. Buď si najdeme nějakého vzorného brusiče, nebo se na to vrhneme svépomocí. Já se dal nejprve cestou k perfektnímu ostří na první pohled dost složitou. Brusné kameny, koupíte nepřeberné množství typů a kvalit, nejdůležitější na co se dívat je hrubost, kdy hrubší zrnitost použijete k vyspravení fazety, či odstranění zubů, nebo ke kompletnímu přebroušení na jiný úhel. Úhel vybroušení fazety je to nejdůležitější co musíte dodržet, když chcete mít perfektní ostří a také to nejtěžší na samotném broušení.

Začal jsem tedy nákupem brusných kamenů o různé zrnitosti 240/800, druhý kámen 600/1500, třetí kámen 2000/4000 a pak jednotnou hrubost 6000. Jeden kámen vychází plus minus na tisíc až tři tisíce korun dle hrubosti nebo kvality. Ale různé zrnitosti zkrátka potřebujete, protože s vyšší zrnitostí vždy uhlazujete fazetu po předchozím úběru hrubším kamenem. Je to zkrátka nutnost a pokud dodržíte posloupnost, dosáhnete vynikající ostrosti. Nůž bude ostrý jako břitva, tedy pokud se vám podaří udržet ten žádaný úhel. Když ne, můžete si v některých případech i několikahodinovou práci jednoduše zničit a nezbyde Vám nic jiného než začít odznova. Musím ale říct že za několik měsíců používání a přebrušování jsem dostal tak nějak cit a úhel se pak podařilo dodržet, je to ale boj a ne každý to zvládne. Takže po měsících více méně úspěšných pokusů najednou získáte cit a výsledky jsou opravdu jako břitva. Tedy do doby, než si tak nějak omylem zkusíte profesionální brusnou sadu od českého výrobce pana Lamberského. To vám najednou Vaše snažné broušení přijde jako marný pokus. Tento výrobce je takový všeumněl, a komplet celé zařízení si vyrábí u sebe v továrně v Lanškrouně.

To zařízení se jmenuje KMFS. Vyjde na šest tisíc korun, ale k tomu trochu později.
Systém pro broušení KMFS je vlastně takový držák čepele, strojní svěrka, která dokáže chytit a nepustit rovné lisované, tak i třeba kované nože, které se svažují směrem k ostří, takže úchop je opravdu perfektní a to je důležité, protože jestli chcete dosáhnout perfektního vybroušení, čepel se nesmí hnout.

Celá sada se prodává v úhledném kufříčku, který obsahuje vše co potřebujete. Držák čepele, tedy takový jakýsi stojánek umístíte na ponk, stůl, kamkoliv, kde můžete uchytit pomocí přiložené šroubovací svorky a pevně zajistit.

Do stojánku pak uchytíme nůž špičkou od sebe a ostřím nahoru. Snažíme se aby broušená čepel byla v rovině. Uchytneme přibližně v polovině čepele nože. Pevně dotáhneme. Stojánek obsahuje podélný šroub, ze kterého trčí dvě ramena. V podstatě dvě tyče, na které nasunete unašeče – držáky brusných destiček s diamantovým brusným materiálem. Kufřík obsahuje tři hrubosti vždy po dvou kusech 240, 600 a 1000 hrubosti. Tedy dostatečně jemná hrubost i na jemné dobroušení. Podélným šroubem otáčíte a unašeče se v podstatě přibližují k sobě, tímto způsobem nastavujete oboustraně stejný úhel k broušení fazety.

Přiloženou nerezovou destičkou s výřezy základních celkovýh úhlů broušení (45°, 40°, 35° a 30°) vložíte mezi svorku a matici, jakmile se dotknou, máte nastaveno. Je to zdlouhavější vždy pootáčet od základní polohy, ale kdo si počká, ten má perfektně nastavený úhel. Můžete samozřejmě nastavit i jiné úhly, ale přiložená ryska obsahuje ty základní potřebné.

Nebo zkrátka můžete přiložit nasazený unašeč s brouskem k fazetě a zjistit původní výbrus lehkým posunem např. Lihovým fixem zamalovanou fazetu, když fix z fazety brouskem setřete v celé šířce fazetky, máte nastaven původní úhel výbrusu. Máme tedy nastavený úhel, nasazeny diamanty o hrubosti 240 a můžeme lehkým přiložením začít obrušovat, střídavě jednou a druhou rukou oběma unašeči ve střídavých tazích. Osvědčilo se mi brousit od střenky po špičku. Lehkými tahy obrušujete docela svižně materiál, jakmile se obě fazetky setkají ve středu, přejde se na vyšší grit. Ten už začíná i trochu leštit fazetku.

Tímto systémem brousíte obě fazety souměrně a v podstatě zárověň, takže nedochází k ústřelu ostří k jedné či druhé straně. Brousení je opravdu svižné a co je důležité, je přesné od střenky až po špičku se drží stejný úhel. Jak perfektní, jak jednoduché a přitom důmyslné.

Pro nerezové nože finálním gritem 1000 většinou brousím pohybem brousky směrem po ostří, to je už nůž perfektně naostřen. Celkový čas broušení, pokud si opravdu dáváte záležet tak za méně než deset minut máte i poškozené ostří opět řezavě ostré.

Co dál? Sada obsahuje tyto tři grity, ale múžete samozřejmě pokračovat dále. K sadě můžete dokoupit kameny o zrnitosti 3000, které už začínají leštit ostří k žiletkové ostrosti, přijdou na necelých dvanáct stovek. Při broušení např. japonských vysokouhlíkových nožů nutnost. Tímto způsobem dosáhnete původní ostrosti jedna báseň a opravdu jednoduše.
Ostří pak můžete vylapovat dokoupitelnou sadou kůží v držácích, které nasadíte podobně jako brusné diamanty, jen musíte lapovat po ostří, jinak by se ostří do nich zařízlo. Na kůže můžete nanést pastu na obtahovací řemeny. Obtahovací kůže se prodává po dvou kusech a vychází na necelých čtyři sta korun a fazetu vyhladí do zrcadla. Každým nožem se pak bez problému oholíte. Opravdu.

Celá sada se prodává za slušných šest tisíc, ale pokud si spočítám koupě kamenů a složitosti brousení na nich, tak tato investice mi přijde víc než adekvátní. Když si vemu navíc provedení, které je bytelné jako tank a vyrobeno v naší malé republice jedním šikovným pánem, tak aby to bylo bezúdržbové a vydrželo celý život, tak se nebojím říct, že je to to nejlepší, co můžete pořídit na broušení téměř jakéhokoliv nože, tedy pokud to nebude ten zubatý pro krájení chleba. Už při návrhu firma KMFS nedělá kompromisy ani v kvalitě, ani ve zpracování, systém na broušení je efektivní a i při intenzivním použití nejeví známky žádné vůle, nebo chyby ve zpracování.

Už po prvním použití jsem byl naprosto okouzlen, s jakou jednoduchostí a gracií se dosáhne naprosto perfektního výsledku. Jediné minus vidím ve vybalování a opětovném pakování výrobku do kompaktního kufříku. A to je s prominutím opravdu to jediné, co na systému mohu hodnotit negativně. Žádné zdlouhavé pokusy, žadné zkoušení, jestli to nezkazí ostří. Prostě rovnou a naplno, bez obav, systém je tak jednoduchý, že ho zvládne i naprostý začátečník, který dokáže do strojnické svěrky vložit tupý nůž, přiloženým imbusovým klíčem utáhnout a vybrousit za pár minut ostří nahánějící husí kůži. Ať už se jedná o kuchyňský nerezový, nebo japonský santoku, nebo kapesní s nástrojovou ocelí. Diamantovým brouskům je celkem jedno, co za ocel brousíte. Stačí netlačit. Pokud ovšem na ty brousky opravdu hodně zatlačíte a zbrousíte si diamantovou vrstvu, dají se pořídit náhradní. Ale bez obav, není to nic strašného, jsou dost odolné a vydrží toho opravdu hodně.

Celkově je se sadou obrovská spokojenost, prvotní vyšší investice je vyvážená precizním provedením, kde nejsou žádné vůle, důmyslnost a přesnost provedení je cítit každým coulem a při srovnání s ostatními systémy na broušení je toto český král. KMFS je sada, kterou bych doporučil každému, kdo chce mít závidění hodné perfektně nabroušené nože.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.